Mé perníčky mají dekorativní účel

K výrobě nemám vymezenou samostatnou provozovnu a k dozdobení občas používám nejedlý materiál (stuhy, svíce), proto nemohu žádat o registraci u Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Mé perníčky mají proto charakter dekorace.  Přesto důsledně dodržuji hygienu, celá domácnost je zcela nekuřácká a k výrobě používám kvalitní suroviny:
 
- tmavá žitná mouka
- vlastní domácí med
- jemný moučkový cukr
- malé množství ztuženého pokrmového tuku (ne vždy)
- kakao pro lepší odstín (dle potřeby vynechávám)
- jedlá soda
- domácí vejce
- koření: skořice, anýz, fenykl, hřebíček, kardamon, badyán, nové koření, pepř (dle potřeby nahrazuji kupovanou směsí od Vitany)
 
Perníčky zdobím  bílkovou polevou - tj. bílek a speciální jemný cukr s přidáním škrobu (dříve jsem zdobila královskou glazurou, ale staletími prověřená klasika je prostě lepší). 
 
Na dozdobení někdy používám výrobky z jedlého papíru, cukrové kuličky nebo vyrábím kytičky z jedlé modelovací hmoty, případně přidávám látkové stuhy. Svícny většinou dodávám se svíčkou z včelího plástu, pokud není přání zákazníka jiné. Některé 3D dekorace mohou být vyztuženy dřevěnými párátky. 
 
Trvanlivost těchto dekorací závisí vždy na prostředí, kde se nachází. Trvanlivost perníkového těsta je dlouhá, a to díky obsahu medu. Může být 3 měsíce, ale klidně i 5 let (pokud Vás nenavštíví mouční molové a jiné žravé potvůrky) . Trvanlivost zdobení je ovlivněna nejen zacházením s každým kouskem, ale zejména vlhkostí vzduchu. Poleva v extrémním prostředí rychle opadne, proto je nejlepší tyto dekorace ponechat v celofánových sáčcích, uložit do vitrín, ozdobných krabiček, v případě sezónních dekorací do plastových nádob.